Skriftstørrelse

Hopp til her

Ny metode for elvekalking testes ut i Marnardal

Øyvind Jorstad, Mankalk

Et forsøksprosjekt i Songåna i Marnardal skal gi svar på om terrengkalking ved sidevassdragene kan gi bedre effekt enn å blande kalken direkte i elvevannet. Kalkingen, som foregår fra helikopter nå i september, skal bedre vannkvaliteten i mange år fremover.

Kalkingen av Mandalselva har vært vellykket, og har gjort det mulig for laksen å etablere seg igjen. Mankalk samarbeider nå med Fylkesmannen i Agder om å gjøre vannkvaliteten enda bedre. Ved hjelp av statlige kalkingsmidler har det vært mulig å rigge et forsøksprosjekt der 2 300 tonn kalk slippes over 7000 dekar skog. Songåna er et sidevassdrag til Mandalselva med stort potensiale som gyte- og oppvekstområde for laks. Området ble vurdert som godt egnet fordi det har mye skog, lite bebyggelse og ingen innsjøer.

Når været er brukbart, går arbeidet effektivt. En spesialtilpasset bil sørger for å ha ferdigfylte «bøtter» med ca. 1000 kg kalk. Helikopteret flyr ut en bøtte ca. hvert 90. sekund. En strøm av trailere sørger for å holde spesialbilen fylt med kalk. Etter at helikopteret har flydd over et område, kan kalken ses i terrenget som et hvitt pulver på stubber og større blader, men det skal ikke mer enn litt regn til før kalken er på plass nede i jordsmonnet.

Terrengkalking har vært utprøvd i Norge tidligere, men bare i mindre skala. At hele nedslagsfeltet til et såpass stort vassdrag som Songåna blir terrengkalket er nytt, og effekten blir spennende å følge med fremover. Stasjoner for innsamling av vannprøver er etablert, og vil bli analysert og fulgt opp i årene som kommer gjennom et nasjonalt opplegg for å dokumenter effekten av kalkingen.

Totalbudsjettet for hele operasjonen er på 5-6 mill. kroner. Om dette er vel anvendte penger, må ettertiden vise. Engangsbeløpet er stort, men forskerne mener virkningen skal vare i 10 – 20 år, kanskje lenger. I denne perioden vil det ikke være noen driftskostnader. Den tradisjonelle kalkingen fra doseringsanlegg er heller ikke gratis, og innebærer både investering i anlegg og utgifter til drift.

Kalkingsarbeidet skal foregå i hele september, men skal være avsluttet før elgjakta begynner i oktober.

Fakta om kalking i Mandalsvassdraget

Mandalsvassdraget har vært fullkalket siden 1997.

6 doseringsanlegg tilfører vassdraget årlig mellom 4 og 7 000 tonn kalk for å holde pH-verdien mellom 6,0 og 6,4. Arbeidet utføres av berørte kommuner i fellesskap gjennom organisasjonen «Mankalk».

Årlig budsjett mellom kr. 5 og 10 mill. Hovedsakelig finansiert av staten. I tillegg kalkes en del lokale fiskevann med skjellsand. Terrengkalking i så stor skala som dette er første gang i Norge. Forventet effekt i svært mange år, men uvisst hvor mange.

 

Bilder: Kirstine Fuskeland og Øyvind Jorstad

 

  • Last updated on .

Adresse

Åpningstider mandag-fredag: kl. 8-15
Rådhuset - Nordre Heddeland 26, 4534 Marnardal

Kommunenummer: 1021
Organisasjonsnummer: 964 966 931

Kontakt

Telefontid mandag - fredag: kl. 8-15
Sentralbord: 38 28 90 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Om nettstedet

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Personvern og informasjonskapsler

Logg inn

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me